anlasmali bosanma davasi

Anlaşmalı Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Anlaşmalı boşanma genel boşanma sebeplerinden olup tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. 1 yıllık süre kanunun emredici hükmüdür bu nedenle evliliği dava açılış tarihi ile 1 yıl sürmeyen kişiler anlaşmalı olarak boşanamaz, taraflar boşanmaya kesin olarak karar vermiş ve henüz evlilik tarihi itibari ile 1 yıllık süre dolmamış ise bu durumda taraflardan birinin çekişmeli boşanma davası açması gerekmektedir çekişmeli boşanma davalarında 1 yıl evli kalma şartı aranmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat

Anlaşmalı boşanma davasında avukat şart değildir. Hukukumuzda tüm davalarda kişi davasını bizzat kendisi açabilir, anlaşmalı boşanma davalarında da taraflardan birinin vereceği dilekçe ve tarafların ikisi tarafından imza altına alınmış boşanma protokolü ile anlaşmalı boşanma davası açması mümkündür fakat tarafların hak kaybına uğramaması açısından anlaşmalı boşanma protokolünün alanında uzman bir avukat tarafından düzenlenmesi tarafların menfaati açısından önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre oldukça kısa sürede sonuçlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma dilekçesinin ve boşanma protokolü ile dava açılmasından sonra mahkemece duruşma tayin edilir ve tarafların mahkeme önünde boşanma iradelerini beyan etmeleri ile mahkemece boşanmaya karar verilir.

Anlaşmalı Boşanmada Protokol Zorunlu Mudur?

Tarafların boşanma ve ferilerine ilişkin hazırlanan protokolü mahkemeye sunmaları zorunludur. Protokol de taraflar boşanma konusunda mutabık olduklarını belirtirler bunun dışında tarafların maddi manevi tazminat, nafaka gibi boşanmanın ferilerine ilişkin hususlara yer vermelidirler.

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Zorunlu Mudur?

Anlaşmalı boşanmada nafaka hükmünün yer alması zorunlu değildir. Fakat anlaşmalı boşanma davasında yoksulluk nafakasından açıkça feragat edilmediği takdirde sonradan nafaka davası açılması mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Katılım Zorunlu Mudur?

Taraflar boşanma davası açtıktan sonra yapılacak duruşmaya katılımı zorunludur. Tarafların mahkeme önünde boşanma iradelerini açıklaması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Çekişmeli Boşanmaya Dönüşebilir Mi?

Taraflar anlaşmalı boşanma davası açtıktan sonra yapılacak duruşmada taraflardan birinin protokol hükümlerini kabul etmemesi veya boşanmayı kabul etmemesini beyan etmesi halinde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir